19 Şubat 2009 Perşembe

Meilland Gülleri Bakımı, Yetiştirilmesi


Güllerin büyütülmesi kolaydır. oprak hazırlığını 2 veya 3 hafta önceden yapmak bitki için fayda sağlar. Topraktaki yabani ot, taş ve benzeri molozları uzaklaştırın.


TOPRAK HAZIRLIĞI
Bu güllerin büyütülmesi kolaydır. Toprak hazırlığını 2 veya 3 hafta önceden yapmak bitki için fayda sağlar. Topraktaki yabani ot, taş ve benzeri molozları uzaklaştırın. Gübreyi toprağın yüzeyine yaydıktan sonra toprağı belleyerek gübreyi derinler yedirin.


GÜBRE SEÇİMİ
Mineral gübreler: Gübreleri karışım halinde kullanmalısınız. Bunlar 3 elementten oluşur ve güller için hayati önem taşır. 3 element; azot, fosfor ve potaryumdur( N, P, K ). Gübrelerken güllerin yanmaması için paket üzerinde tavsiye edilen dozlara riayet edilmesi gerekir.



Organik gübreler : kurutulmuş veya granül halinde hayvani gübre, kompost , yosun, torf..... Bunların hiçbiri NPK MİNERALLERİNİ dengeli bir şekilde içermez. Bu yüzden bu gübreleri tek başına kullanmamak gerekir. Bunları mineral gübreler ile birlikte tamamlayıcı olarak kullanmak gerekir.

Zamanımızda firmalar hem mineral maddeleri, hem de organik gübreleri içeren karışımlar geliştirmişlerdir. Bunları kullanmak kolaylık sağlayacaktır.

Hiçbir zaman organik gübreleri kökle direkt temas edecek şekilde kullanmayın. Bu güllerin kökünün yanmasına sebep olabilir. Sonbaharda fosfor ve potasyum ağırlıklı gübreler kullanın. İlkbaharda ise zengin azot içeren gübreler kullanın.


TOPRAK TÜRÜNÜ İYİLEŞTİRME
Bazı durumlarda toprağı iyileştirmek için bellendiğinde toprağa homojen şekilde karışabilen düzenleyiciler kullanmak gerekir.


TOPRAĞIN BELLENMESİ
Ekmeden önce toprağı 40, 50 cm derinliğinde belleyin. Bellemeyi yaparken yüzeye atılmış gübrelerin toprakla iyice karımasını sağlayın.


BÜYÜK ÇİÇEKLİ ÇİT GÜLLERİ
İlk ekildikleri yıl dahil soğuk aylara kadar sürekli bol çiçek açar. Geniş hacim yaparlar, çok güzel formlanırlar ve çoğu zaman tek çiçeklidirler. Sadedirler ve çok uzun ömürlüdürler.

boy: 60 -110 cm. buket yapmak için idealdir.


KÜÇÜK ÇİÇEKLİ ÇİT GÜLLERİ
Salkımlı çiçekleriyle yukarıdaki türden ayırt edilir.bir sap üzerinde birden çok küçük veya orta boylu çiçek bulunur. Bu özellik çok dekoratif bir bitki olmalarını sağlar. Size bir yastıkta tek tür kullanmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle güzel bir efekt yakalarsınız. Yıl boyu çiçeklenirler, bol bol ve rustik çiçek açarlar. En ekonomik ve en az çalışma gerektiren bir gül türüdür.

boy : 60 - 100 cm. buket için idealdir.


BÜYÜK ÇİÇEKLİ TIRMANICI GÜLLER
Tırmanıcı güllerde sürekli çiçek açarlar, yalnız genelde ekildikten sonra 2. yıla kadar çiçek açmazlar. Çiçekleri çit güllerinin çiçeklerine benzer. Dayanıklıdırlar, bol çiçek açarlar ve geniş alanlara yayılırlar.


KÜÇÜK ÇİÇEKLİ TIRMANICI GÜLLER
Aşırı derecede dayanıklıdırlar ve geniş alanlara yayılırlar. Çiçeklerinin salkım halinde olmasından ve bol olmasından dolayı göz kamaştırıcı bir görünüm arz ederler. Sürekli çiçek açarlar.


PEYZAJ GÜLLERİ
Boyları varyetelerine göre değişmekle birlikte sürekli çiçek açarlar, çok dayanıklıdırlar, sadedirler ve bol çiçeklenme yaparlar. Varyeye göre geniş, orta ve küçük çiçekli olabilirler.

Geniş alanları kapatmakta, çit bitkisi olarak ve bir alanı ayırmak için kullanılabilirler


BASTON GÜLLER
Dikenli bir bastonsu gövde üzerinde büyük tek çiçekli ve salkım çiçekli olabilirler.
boy: 100 cm. Baston gül


MİNYATÜR GÜLLER
Small rustic rosebushes which are always in flower, with fine, serrated leaves. The elegant buds are the size of a wheat grain. Küçük sade ve sürekli olan çiçekleriyle birlikte dişli ve hoş olan yaprakları güzel bir görünüm arz eder. Zarif tomurcukları buğday tanesi büyüklüğündedir.
boy : 25 - 35 cm. Minyatür gül


GÜLLER NE ZAMAN DİKİLEBİLİR?
Sert soğuklar olmaması şartıyla, ekim ortası ile mayıs başı arasında ekilebilir.


GÜLLER NASIL YERLERE DİKİLEBİLİR?
Güllerinizi güneşli ve havadar yerlere ekin.


GÜLLER ARASINDAKİ EKİM ARALIĞI
Fidanlarınızı diktiğiniz zaman ne kadar gelişeceklerini tahmin etmek zordur. Aşağıda gördüğünüz aralıkları kullanarak hoş bir çiçek yastığı elde edebilirsiniz.

Büyük çiçekli güller 40/45 cm – m2’ye 7 – 8 adet

Salkım çiçekli güller 40/45 cm – m2’ye 7 – 8 adet

Meillandécor® - peyzaj gülleri 40 / 170 cm

Tırmanıcı güller 2 m - 2m50

Meillandina® 20/25 cm - m2’ye 7 – 8 adet

Sürünücü güller İzole edilebilirler

Baston güller 1 m ve yukarısı

Güllerden bordür ve çit yaparken boşluk olmasını önlemek için en yakın mesafe aralığını seçin


GÜLLER NASIL EKİLİR ?
Güller her zaman ekilmeye hazırdır. Bununla birlikte kök uçları ve dalların budanmış olması gerekir (dalları 20 cm uzunluğa kadar budayın). Kırılmış , zedelenmiş, hastalıklı dal ve kökleride dikimden önce uzaklaştırmanız gerekir.

BÜYÜK ÇİÇEKLİ, KÜÇÜK ÇİÇEKLİ, Meillandecor VE Meillandina TÜRÜ GÜLLERİN ÇIPLAK KÖKLÜ EKİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

İşe köklerin katlanmayacağı ve dışarıda kalmayacağı kadar derinlikte ve genişlikte çukur açmakla başlayın. Köklerin gübresel materyalle direkt temas etmesini engelleyin.

1- Gülün gövdesini toprak yüzeyinden 2 cm aşağıda kalacak şekilde gömün. Çukuru yüzey seviyesine kadar doldurduktan sonra ayak uçlarınızla toprağı bastırırken elinizle gülü tutarak köklerin iyice torağa yerleşmesini sağlayın

2- Bol su verin.

3- Dikim işlemi gerçekleştirdikten sonra dalların çoğu kısmını içine alacak şekilde bitkiyi toprakla örtün. Bu koruma bahar gelene kadar bırakılmalıdır. Eğer gül geç ekilmişse bu koruma süresi en az 6 hafta olmalıdır.


BASTON VE SÜRÜNÜCÜ GÜLLERİN EKİMİ
· Baston gülün aşı noktasına gelecek boyda bir herek hazırlayın.

· Bu hereği dikimden önce çukurun içine saplayın. Böylelikle köklere zarar vermemiş olursunuz.

· Baston gülün gövdesini soğuktan korumak için hasır türü koruyucu bir malzeme ile sarın.

· Fidanın tepe kısmında koruyucu bir naylon veya su geçirmeyen bir kâğıt ile bağlayın.

· Bu işlemi ilk çiçek görünene kadar devam ettirin.

1 yorum:

  1. meilland güllerinde anaç oşarak kullanılan Rosa laxa üretimi artık Türkiyemizde başladı. www.rosalaxa.com

    YanıtlaSil