15 Şubat 2009 Pazar

Açelyalarınız için bakım önerileri



İlkbahar açelya zamanıdır. Açelyalarınızı gelecek yıla hazırlamak için beslemelisiniz. Fakat asla azotlu gübre dozunu kaçırmayın. Bu açelyaların yanmasına sebep olacaktır.

Budama yapmak için çiçeklenmenin bitmesini bekleyin. Aksi taktirde çiçek tomurcuklarını kesmiş olursunuz. Çiçeklenme bittikten sonra dikkatlice budayın. Çok derin budama istemez, hafif budayın yada hiç budamayın.

Açelyaların en iyi gübrelenme zamanı hemen çiçeklenmeden sonraki zamandır. İlkbahar ve yazın iyi bir gelişme gösterebilmesi için yavaş eriyren azot verebilirsiniz. 8 Hafta kadar sonra ise açelyalar için satılan asidik besinler vermelisiniz ve her 6 haftada bir açelya gübresi vermeye devam edin. Açelya gübresini Eylül ayına kadar vermeyi sürdürün.

Gübreyi her seferinde kök bölgesine az miktarda serperek vermelisiniz. Yapraklarda sararma ve koyu yeşil damarlar görünüyorsa bu demir eksikliği işaretidir. Açelyaların toprakta bulunan demiri alabilmeleri için toprak asitliğini arttırıcı maddeler mesela kükürt kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder